گروه بينالملل:معلمي شغل انبياست»، اين شايد بهترين وصفي باشد كه تاكنون از شغل معلمي شده است و تقريبا بر ديوار و سر در هر مدرسه اي به چشم مي خورد.
اما اينگه گفته شده معلمی شغل انبياست خود بیشك نياز به اسنادي دارد كه با نگاهی تقريبا موشكافانه نمايان میشود.
جايگاه و مقام معلم در آيات متعددی از قرآن كريم ذكر شده است و به نظر میرسد معلمی، حرفهای است كه خود خداوند متعال به تبيين وظايف آن پرداخته است.
در احاديث مختلفی از قول حضرت رسول (ص) منقو ل است كه ايشان فرموده اند: بعثت معلما» يعنی من معلم برانگيخته شدم».
از سوي ديگر آيات متعددی در مورد رسالت پيامبران وجود دارد كه بسياري از آنها خدمت و وظيفه ايشان را به تصوير مي كشد و میتوان بر اساس آنها رسالت و شغل معلمی را تبيين كرد.
و ما ارسلنا من رسول الابلسان قومه ليبين لهم»، يتلو عليهم آياتك و يعلمهم الكتاب و الحكمته ويزكيهم» آيات ۴سوره ابراهيم و ۱۲۹ بقره كه با نگاهی اجمالی به پيامبر وظيفه خطيرش را در آموزش قومش و هدايت و آنان آشكار میسازد.
هدف از رسالت انبياء هدايت بشر به راه خير بوده و اينكه بتواند با روشی موثر جمعی را به كمال سوق دهد.
اما درقبال وظيفه خطير انبياء و معلم آيات متعددی نيز بر احترام و اطاعت امر از آنان تأكيد دارد.
چنانچه در داستان حضرت موسی (ع) آيه ۶۶ سوره كهف آمده است هل اتبعك ان تعلمنی مما علمت رشدا» و در آيه ۶۹ همين سوره میفرمايد: ستجدني ان شاءالله صابرا ولااعصی لك امرا» .
در اين آيات اشاره به اين است كه چنانچه به تعاليم گوش فرا داده شود رشد و كمال در پی خواهد بود.
روايات متعددي نيز در شأن مقام معلم و وظايف شخصی متعلم وجود دارد چنانچه امير مومنان علی (ع) میفرمايد: من وقره عالما فقد وقر ربه» يعني هركس عالمي را بزرگ كند خداوند بزرگش مي دارد. در نامه های منسوب به امام زين العابدين نيز در حق معلم آمده است: فاما سائسك بالعلم فالتعظيم له.»
بر اساس آيات و روايات قرآني و اسلامي استاد جايگاه محوريت علمی آموزش را عهده دار است و با اتخاذ روشی تأثيرگذاری میتواند استعدادهای نهفتهای را برای داشتن آيندهای شكوفا متجلی سازد و باتوجه به پتانسيلهای مذكوری كه در اساتيد وجود دارد از اين شغل به عنوان شغل انبياء ياد شده است.
يادگيری در اسلام آنچنان جايگاه والايی دارد كه حضرت علی (ع) نيز در اين مورد میفرمايد: ما اخذ الله علی اهل الجهل ان يتعلموا حتی اخذ علی اهل العلم ان يعلموا» يعني خداوند آنقدر كه معلمان و عالمان را به آموزش فراخوانده از جاهلان خواهان فراگيري نشده ودر حقيقت ايجاد فضاي آموزشي از سوي معلمان را در درجه اول اهميت قرار داده است.
در خصوص اهميت تعليم و تربيت در اسلام سفارشهای متعددی شده كه در نهايت رسالت سنگين تعليم وتعلم را متوجه معلم ميسازد.
حال درك منزلت مقام معلم امري مهم است كه با تشريح و تبيين آن ميان اقشاري كه اين حرفه مقدس را برگزيده اند مي توان رهرو رسالت انبياء بود و جامعه اي را به سوي شكوفايي هدايت كرد
درباره این سایت